Nieuws

Vervallen Prijsplafond vanaf 1 januari 2024: Een Nieuwe Energie Realiteit

In het tumult van aangekondigde veranderingen binnen de energiemarkt, markeert 1 januari 2024 een keerpunt voor huishoudens en bedrijven. Het prijsplafond, dat voor heel 2023 gold als een beschermende maatregel, zal vervallen, waardoor consumenten geconfronteerd worden met nieuwe uitdagingen en overwegingen met betrekking tot hun energieverbruik.

Bij de introductie van het prijsplafond voor 2023 was al bekend dat dit slechts een tijdelijke maatregel betrof, geldig voor één jaar. Vanaf het begin van het nieuwe jaar zullen huishoudens niet langer beschermd zijn door het verbruiksplafond van 2900 kWh stroom en 1200 m3 gas. Dit betekent dat alle huishoudens vanaf nu het volledige tarief betalen voor elke verbruikte kWh stroom en m3 gas.

Hoewel de huidige leveringstarieven bij de meeste energieleveranciers nog steeds onder het voormalige prijsplafond van € 1,45 per m3 en € 0,40 per kWh liggen, bestaat de mogelijkheid dat deze tarieven in koudere wintermaanden worden bijgesteld naar niveaus boven het vroegere plafond.

Niet alleen verdwijnt het prijsplafond, maar er is ook besloten om de belasting op gas te verhogen. Met een stijging van € 0,5927 naar € 0,7054 per m3 gas, resulteert dit in een aanzienlijke financiële impact voor consumenten. Voor een gemiddeld verbruik van 1200 m3 per jaar betekent dit een toename van € 135,24. Bovendien stijgen de netbeheerskosten gemiddeld met € 7,- per maand, wat neerkomt op een extra bedrag van € 84,- per jaar.

In deze veranderende energielandschappen wordt het verwarmen met alleen gas steeds minder aantrekkelijk. Huishoudens en bedrijven worden bijna gedwongen om alternatieve methoden te onderzoeken voor het verwarmen van ruimtes en (tap)water. Enduron staat klaar om hierin een rol te spelen door diverse oplossingen te bieden om het gasverbruik te verminderen zonder concessies te doen aan het comfort. Van innovatieve technologieën tot duurzame praktijken, Enduron opent deuren naar een energiezuinigere toekomst.